Dali jsme si do grafu umístění našich reprezentantů při Mistroství světa v Dánsku. Za optimum jsme stanovili desátou příčku, tedy Top 10. Určitě první desítku nejde považovat za cíl pro každého reprezentanta, ale pro každou kategorii by to mohlo být reprezentačním cílem.

V mužích jsme vzhlíželi a doufali v Top 10 u Michaela Boroše, ale 14. místo odpovídalo celé sezóně a nezafungovala ani výjimečnost světového šampionátu. Výsledky Tomáše Paprstky a Jana Nesvadby v zahraničí jsou bohužel dlouhodobě špatné a je velký problém, uvědomíme-li si, že jsou to dva reprezentanti, kteří suverénně vládnou domácímu pelotonu.

V ženách jsme rozhodně počítali s první desítkou, v medaili doufal asi málokdo, ale čas se nezastaví ani u Kateřiny Nash. A čas nezastavíte ani u dalších dvou českých reprezentantek a tak není perspektiva českého ženského cyklokrosu příliš jasná.

Jedině v případě Jany Czeczinkarové máme jiskřičku naděje, ale ani jí to letos nevyšlo, byl to však spíš špatný den, než její standardní vystoupení v kategorii U23. Určitě se čekala první desítka, Jana dokonce byla podle předpokladů největší nadějí na cenný kov z celého šampionátu. U ostatních děvčat se uvidí, jak se bude vyvíjet jejich kariéra.

Závod mužů U23 a vystoupení Tomáše Kopeckého bylo jediným opravdu světlým okamžikem naší reprezentace na šampionátu. V první desítku jsme doufali, ale boj o medaili si asi nepřipouštěli. A Tomáš bojoval o pódium, tentokrát to nevyšlo, ale je naší největší nadějí do budoucna. A ostatní kluci? Jejich výsledky odráží kvalitu českého pelotonu.

A o juniorech se dá říci to stejné. Jakub Ťoupalík se protlačil do první desítky, Jan Zatloukal skončil kousek za desítkou (14.) a ostatní poměrně daleko od čela pelotonu mladých cyklokrosařů.

U každého jména by se šlo zastavit individuálně a najít objektivní příčiny výsledku, nebo častěji neúspěchu. Ostatně to oficiální stránky cyklokrosu udělaly, ale letmý pohled na grafické vyjádření výsledků našich reprezentantů není optimistický. A to výchozím bodem grafu nebyla pozice medailová, ale první desítka.

Foto Jaroslav Svoboda