Závod míru U23 je krátký etapák, kde každé zaváhání bývá potrestáno. Ale je to závod profilem hodně těžký a tak se vítězové královské etapy stávají i vítězi celkovými. Jenže letos dokázal slovinský cyklista Tadej Pogačar udeřit v samotném finále a přineslo mu to vítězství v závodě Ncupu, tedy v Závodě míru 23 - Grand Prix Priessnitz spa.

Na Dlouhých Stráních v královské etapě nezvítězil, dojel až pátý a ztratil 14 vteřin. Po královské etapě mu patřilo šesté místo a před ním se větší pozornost soustředila na Itala Samuela Battistellu, dva jezdce Development Teamu Sunweb, Švýcara Marc Hirsche a Rakušana Felixe Galla a také dánského reprezentanta Jonase Vingegaarda.

Ale konec poslední etapy není v Jeseníkách snadný a letos jej pořadatelé ještě přitvrdili. Z Karlovy Studánky se nejelo na Vidly přes Vrbno, ale kratší cestou přes Lyru. Tím gradovaly kopce v rychlejším sledu a vlastně to přidané stoupání na Lyru rozhodlo. Konec etapy propršel a to nahrává jezdcům, kteří chtějí útočit. Orientace v závodě se snižuje a pozornost jezdců není tak důsledná.

Pogačar to zkusil, odpoutal se od pelotonu celkem nenápadně, ale potom už to byla jeho sólová jízda a v cíli mu přinesla víc než minutu náskoku a vítězství s náskokem 41 vteřin. Mimochodem Pogačar dokázal vyhrát i etapu na juniorském Závodě míru a letos byl nejúspěšnějším třiadvacítkářem na etapových závodech, protože vyhrál i nejprestižnější Tour de l'Avenir. 

Pogačar je dalším produktem slovinského zázraku, dalším cyklistou, který od nového roku rozšíří řady slovinských profesionálů ve WorldTour. Zaujal mne už v březnu na Istrii, v nejtěžší etapě na Oprtajl dojel druhý. A potom dokázal vyhrát jak Závod míru, tak i l'Avenir.

Foto Josef Vaishar


Závod míru U23 si dokázal rychle získat jméno ve světě, objektivně víc, než u nás doma. Zdá se, že značka Závod míru má stále marketingovou kvalitu a mohla by být nosnou pro silniční cyklistiku u nás doma napříč kategoriemi. O několik mládežnických Závodů míru se starají organizačně různí pořadatelé, ale měl by mít zájem i Český svaz cyklistiky. A mělo by se uvažovat i o obnovení národní Tour pod touto značkou.


Libor Matějka

Dělám tuhle práci už víc než deset let, spojil jsem redakční úkoly se servisem fotografa. Tedy jezdím za cyklistikou, vozím na motorce fotografy, nyní především Josefa Vaishara a při té příležitosti sleduji cyklistiku pěkně zblízka.

A několik silných okamžiků jsem zažil i letos a dokonce doma. V miniseriálu se ohlédnu za naší domácí scénou.

První díl se věnoval závěru letošní Bíteše.

Druhý etapovému závodu Gracia.

Třetí pokračování se věnovalo juniorskému Závodu míru

Foto Jan Brychta