Nikola Nosková zajela dobře i časovku a v ženách U23 jí patřilo třetí místo, ale na těžké trati ve Zlíně předvedla ohromující výkon. Byl to šampionát pro silné osobnosti, protože silniční okruh byl nesmírně těžký, jednotlivé závody byly těžší, než závody na Mistrovství světa. V tomto směru to potvrdili všichni ti, co zajeli jak Evropu, tak i svět.

Nikola Nosková (její závod v Live reportáži si můžete připomenout ZDE) se vydala do odvážné sólové jízdy, podobně jako ten den před ní Ruska Aigul Garejeva. Jenže když nejde o naši reprezentatku, nebo reprezentanta, tak vývoj závodu tolik neprožíváte. Nemáte strach, jak tento vývoj závodu dopadne. Nevidíte do samotného závodníka, nejste si jisti jeho schopnostmi, netušíte jaký podává výkon a zda je udržitelný po zbytek závodu. Prostě je možné, že rupne, že jede nad své schopnosti udržitelného tempa. A potom jsou to nervy i v sedle motocyklu.

Nakonec to dokázala s téměř čtyřminutovým náskokem, takže se to zdálo jednoduché, ale nebylo. Škoda, že to byl v té sezóně jeden z posledních výsledků a nemoc jí nedovolila startovat na Mistrovství svět v Innsbrucku. Další podařený závod La Course by Le Tour de France dokazuje, že by byla schopná dobrého výsledku i ve světové konkurenci a bez omezení věkem U23.

Foto Josef Vaishar


Libor Matějka

Dělám tuhle práci už víc než deset let, spojil jsem redakční úkoly se servisem fotografa. Tedy jezdím za cyklistikou, vozím na motorce fotografy, nyní především Josefa Vaishara a při té příležitosti sleduji cyklistiku pěkně zblízka.

A několik silných okamžiků jsem zažil i letos a dokonce doma. V miniseriálu se ohlédnu za naší domácí scénou.

První díl se věnoval závěru letošní Bíteše.

Druhý etapovému závodu Gracia.

Třetí pokračování se věnovalo juniorskému Závodu míru

A čtvrtým Závod míru U23

Foto Jan Brychta