Po jedinečném výsledku a výkonu Nikoly Noskové mě nejvíc zaujal závod mužů U23 a napínavý konec této kategorie. Muži, jako jediná kategorie ve Zlíně, jeli pravý závod. Pro ostatní kategorie byla trať příliš těžká a tak se neodehrával žádný taktický boj, každý jel na to na co měl a startovní pole se roztrhalo na jednotlivce, nebo malé skupinky.

Až poslední kategorie vytvořila závod i s několika taktickými variantami. A čas a světový šampionát v Innsbrucku potvrdil, že ve Zlíně vyhrál jeden z nejlepších třiadvacítkářů této sezóny, Švýcar Marc Hirschi. Jemuž i výkony z českých akcí Závodu míru U23 (tady vyhrál etapu na Dlouhé Stráně) a z ME ve Zlíně, zajistili ve dvaceti letech profesionální smlouvu v týmu Sunweb, a to hned tříletou. 

Hirschi si počínal takticky dobře a v závěru ukazoval svoji sílu, ale ve Zlíně byl rychlý sjezd a dost uskákaný, hodně závodníků tu mělo problém se spadlým řetězem. A Švýcarovi, který už jel v sólovém úniku, se řetěz tak zasukoval, že nemohl pokračovat na svém kole. Přijal kolo z neutrálního mechanického vozu, kterým byl rezervní stroj Tomáše Bucháčka (Elkov Author zajišťoval neutrální mechanickou pomoc) a naštěstí mu vyhovovaly i pedály. V tom okamžiku se na něho ovšem dotáhl Španěl Barcelo a po něm i Francouz Lafay - Live fotoreportáž si můžete prohlédnout ZDE.

Ovšem Hirschi ovládl i závěrečný spurt a po zásluze se ve Zlíně stal Mistrem Evropy. Marc Hirschi předvedl výjimečný cit pro taktiku a závod také na Mistrovství světa, kde zaútočil v technicky nenáročném sjezdu do Innsbrucku, získal pár sekund náskoku a dotáhl svou sólo jízdu až do cíle. Už dříve získal i švýcarský titul a v kategorii U23 tak posbíral všechny trikoty.

Foto Josef Vaishar


Libor Matějka

Dělám tuhle práci už víc než deset let, spojil jsem redakční úkoly se servisem fotografa. Tedy jezdím za cyklistikou, vozím na motorce fotografy, nyní především Josefa Vaishara a při té příležitosti sleduji cyklistiku pěkně zblízka.

A několik silných okamžiků jsem zažil i letos a dokonce doma. V miniseriálu se ohlédnu za naší domácí scénou.

První díl se věnoval závěru letošní Bíteše.

Druhý etapovému závodu Gracia.

Třetí pokračování se věnovalo juniorskému Závodu míru

A čtvrtým Závod míru U23

Dalším z článků byl první díl Evropského šampionátu

Foto Jan Brychta